Canada

mit

 
 

Rejser kan kun gå et sted hen. Rigtige rejser er rejser til Canada og specielt rejser til det vestlige Canada. Ellers er det ikke rigtige rejser.


CA-NA-DA – KA-NA-TA. Lyder fremmed. Lyder eksotisk. Lyder som et spændende sted at besøge – og det er det. I 1985 besøgte jeg første gang Canada og siden har det været mit 2. hjemland. Når jeg lander i Vancouver er det som at komme hjem. Jeg holder meget af Canada og elsker mine rejser til Canada. Canada kommer af Kanata, der  betyder mødested og Canada har været et mødested for mig. Jeg har mødt mennesker, dyr og set steder jeg kun kunne drømme om. mitCANADA har været et godt mødested - og venter flere gode »møder« i fremtiden.


Dette er mitCANADA
Jeg har besøgt ni provinser, et territorium, oplevet et hav af elge, 22 sortbjørne og fire par brunbjørne, kongeørne, delfiner, havoddere, søpapegøjer, sæler, hvalros, spækhuggere, geder, bjerggeder, hjorte, æselørehjorte, campingpladser, et utal af dårlige billige moteller og et enkelt luksushotel i Niagara-on-the-Lake, canadisk fodbold (variation af amerikansk fodbold), selv spillet canadisk fodbold, set børn spille baseball, været til fem Canada Day-arrangementer, spist BBQ med canadiere, set to verdenshave fra Canada, besøgt fem enorme ferskvandssøer og oplevet en gul undervandsbåd i West Edmonton Mall.

Jeg er lykkelig over at have fået mulighed for at opleve Canada. Modsat mange canadiere, der aldrig har rejst i deres eget land. Canada er ikke et nemt land at udforske for dets egen befolkning. De transatlantiske jernbanerejser er historie. Flyselskaberne gør det billigere at flyve til Europa, Mexico eller Miami end Regina, Iqaluit eller S. John’s.

Og på spørgsmålet: »Hvorfor så du ikke? eller oplevede en baseball­kamp med Blue Jays i Skydome« er svaret »Jeg kunne ikke nå det hele«, og en anden rejsende med en anden baggrund end min havde valgt anderledes og prioriteret at se et andet Canada.

Hvad har jeg lært af mine rejser i Canada? At det er et stort og beta­gende smukt land, fyldt med forskellighed både hvad angår landskaber og natur, men også mennesker. Landet er fyldt med skønhed på mange måder, fredelighed, venlighed, tåge, sol, regn, prærie og bjerge. Langt fra det den franske opdagelsesrejsende Jacques Cartier i 1534 skrev om Canada: »Jeg tror dette var landet som Gud gav til Kain«.

Voltaire gentog denne franske mangel på forståelse for Canadas skøn­hed, da han skrev Candide i 1759:
»»You are acquainted with England,« said Candide; »are they as great fools in that country as in France?«
»Yes, but in a different manner,« answered Martin.
»You know that these two nations are at war about a few acres of barren land in the neighborhood of Canada, and that they have expended much greater sums in the contest than all Canada is worth.««

Det er mit håb og tro at rejser du til Canada, så bliver Canada ditCANADA.

Canada set gennem mine øjne og rejser

Hvis USA er Guds land, så må Canada være Guds paradis

Banff by, Banff National Park, Alberta
Moraine Lake, Banff National Park
Drumheller, Alberta
Warner Stables, Banff, Alberta